Skip to content

Pelajar Baru Universiti Islam Madinah 1432/1433H

21/09/2011

Berikut adalah senarai pelajar baru yang ditawarkan untuk meneruskan pengajian di Universiti Islam Madinah bagi pengambilan 1432/1433H.

Senarai rasmi boleh didapati dari laman web Universiti, iaitu: http://admission.iu.edu.sa/IuAbroadInquery.aspx

Kepada penama-penama yang bertuah di bawah, anda boleh menghubungi wakil pelajar Madinah di email: hdzlh_88@yahoo.com

Segala pertanyaan tentang urusan visa, tiket dan sebagainya hendaklah diajukan ke blog: http://pengambilanpelajarmalaysiauim2011.blogspot.com/

Senarai nama pelajar baru adalah seperti di bawah:

1 MUAMAR BIN MD ZIZIT معمر بن مد زيزيت
2 LOKMAN HAKIM BIN ABU BAKAR لقمان حكيم بن أبو بكر
3 KU NAZIRUL NAIM BIN KU BAHARUDDIN كو نذير النعيم بن كو بهارالدين
4 MOHD FAIRULNAIM BIN YAAKUB محمد فيرالنعيم بن يعقوب
5 WAN MOHAMAD ABDUL RAHMAN BIN OTHMAN وان محمد عبد الرحمن بن عثمان
6 MUHAMMAD KHAIRUL RAZIKIN BIN ABDUL RAZAK محمد خير الرازقىن بن عبد الرزاق
7 NOOR HANIF BIN SAKIJAN BIN MURI نور حنيف بن ساكيجان بن موري
8 MUHAMMAD ZHAFRI BIN NGAH BIN ISMAIL محمد ظفري بن غه بن إسماعيل
9 MOHD TAUFIQ BIN SALAM BIN DAR AL ALIM محمد توفيق بن سلام بن دار العليم
10 MUHAMAD FIKRI BIN ABDUL SALIM BIN SAAD محمد فكري بن عبد السليم ين سعد
11 AHMAD HUSEIN BIN PANUSUNAN ZAINAL ABIDIN احمد حسين بن بانوسونن زينالعابدين
12 ABDULLAH ALHADI BIN CHE HAD عبد الله الهادي بن شيء هاد
13 MOHD DANIAL BIN MOHD SAODI محمد دانيال بن محمد سعودي
14 MOHD YUNUS BIN ABDUL JALIL محمد يونس بن عبدالجليل
15 MUHAMMAD SYAMIR IZZUDDIN BIN ZULKIFLI محمد شامير عزالدين بن ذوالكفلي
16 WAN MUHD USAID BIN WAN SUBKI وان محمد أسيد بن وان سبكي
17 MUHAMMAD SABRI BIN MAJELIS محمد صبري بن مجليس
18 HANZALAH BIN ZAINAL ABIDIN حنظلة بن زين العابدين
19 WAFA ABDUL JABBAR BIN DR. SHOHIBUDDIN وفاء عبد الجبار بن صاحب الدين
20 ABDUL RAHMAN BIN SALAM عبد الرحمن بن سلام
21 SANI SULIMIN KIMPOK ساني سليمين كيمبوت
22 MOHD NORHIZAMI BIN HAMZAH محمد نور حزامي بن حمزة
23 WAN NAQI NURHAFIZ B WAN MOHAMAD AKIL. وان نقي نور حافظ بن وان محمد عاقل
24 HOOD AKAMSH هود بن محمد عكاشة
25 MOHD ZAKI BIN AHMAD محمد ذاكي بن أحمد
26 AHMAD ZUHAL BIN ABDUL SAMAT أحمد زحل بن عبد الصمد
27 MUHAMMAD HADHRAMI BIN JAMALUDIN محمد حضر مي بن جمال الدين
28 LUQMAN HAQIEM BIN MOHAMAD KOFLI لقمان حكيم بن محمد كفلي
29 SHARIFUDDIN BIN ABD AZIZ. شريف الدين بن عبد العزيز
30 WAN HARIS MURSHIDI BIN MIOR ISMAIL. وان حارس مرشيدي بن ميور إسماعيل
31 MUHAMMAD SUFIE BIN RAHIM محمد صوفي بن رحيم
32 MUHAMMAD HARIZ SYAZWAN BIN MOHD ARIFIN محمد حارث شزوان بن محمد عارفين
33 AMEER IKHWAN BIN ZAINI أمير إخوان بن زيني
34 ABDUL HADI BIN ROSLI عبد الهادي بن روسلي
35 MUHAMMAD SHAFIQ BIN MUHAMMAD RUSHDI محمد شفيق بن محمد رشدي
36 AHMAD ASYRAF BIN MUHAMMAD NAIM احمد اشرف بن محمد نعيم
37 AWWAB BIN ABD ZAMAN BAKRI أواب بن عبد الزمان بكري
38 MUHAMMAD ASHRAF BIN TAJUDDIN محمد أشراف بن تاج الدين
39 MUHAMMAD SYAZWAN NIZAR\ محمد شزوان نزار
40 muhammad hafeezuddeen محمد حفيظ الدين بن قمر الزمان
41 MUHD HISYAMUDDIN BIN MAHIDIN محمد هيشام الدين بن مهيدين
42 FAREES FAHMI BIN BADRUL HISHAM فارس فهمي بن بدر الهشام
43 MOHD SHAFIQ BIN SHAHABUDDIN محمد شفيق بن شهاب الدين
44 mohamed nur hafizi talanj محمد نور حافظي بن تالنج
45 MOHAMAD ERWANDY BIN JUNAIDI محمد إرواندي بن جونايدي
46 mavlana mohammed iliyas tamrin مولانا محمد إلياس بن تمرين
47 MOHAMMAD NASRUN BIN ABDUL SALIN محمد نصرون بن عبد السالين
48 MOHAMED RIZAL BAHRIN محمد رزال بحرين بن مت رودين
49 MOHAMAD SAIRUL محمد سيرول بن سايدين
50 MOHAMAD NASRUDDIN BIN AJAMAIN محمد نصر الدين بن أجمعين
51 AZRIN LAU أذرين لاو بن عبد المهيمن
52 EMIR HAZIQ أمير حاذق
53 MOHAMMED KHAIRUL AZWANULLAH B.ZALKAPRY محمد خير العزون الله بن ذا الكفري
54 AHMAD LUTFI BIN ABDULLAH احمد لطفي بن عبد الله
55 THARIQ BIN AHMAD BASHIR طارق بن أحمد بشير
56 LUQMAN AL HAKIM BIN MD NASIR لقمان الحكيم بن محمد ناصر
57 MOHD LUQMAN HAKIM BIN ABD AZIZ محمد لقمان حكيم بن عبد العزيز
58 SHAFWATULLOH ABDULBOSIT صفوة الله عبد الباسط
59 NIK NASRUL FAIZ BIN NIK HZIMAN نيك نسرول فائز بن نيك حزيمان
60 MIKKAIL JOHARI BIN SAIFUL BAKHRI ميكائلل جوهري بن سيلف اللبخري
About these ads
59 Comments leave one →
  1. abu abdullan permalink
    21/09/2011 9:55 pm

    tahniah yg berjaya. Ana tak terpilih :( sedih jugak huhu. Belajarlah bersungguh2 di sana dgn niat utk mendapat ilmu dan kongsi2kan bila dah balik nnti.

  2. Anonymous permalink
    21/09/2011 10:31 pm

    asslamuaalaikum . sye dah pergi muqabalah di sane , borang sudah dihantar online , semuenye dibuat dlm bulan june 2011 , dlm borang muqabalah ditulis 2012/2013 adekah ini bermaksud nama sye masih x keluar ataupun ini nama2 untuk 2012 sekali ?

  3. Anonymous permalink
    22/09/2011 1:12 am

    Kepada yang mendaftar 2011 selapas bulan Mei. Nama-nama mereka akan keluar 2012 bulan 9..Senarai yang baru ini ialah mereka-mereka yang mendaftar sebelum Mei 2011..

    Barakallahhu Fikum..

    • mohamad firdaus permalink
      06/10/2011 9:18 am

      assalamualaikum nama saya firdaus..saya nak tanye saya mcm mane nak daftar pegi madinah ni?saya ada pass borang kat kawan dan post borang..agak2 ok x?tq

      • 09/12/2011 1:34 am

        w.salam..
        sekarang tiada lagi cara membawa borang (pass borang). hanya ada dua cara sahaja sekarang ini:-

        1- datang terus ke univerisiti islam dan interview didalamnya
        2- terus memohon secara online. http://admission.iu.edu.sa/Default.aspx

        • 29/09/2013 8:49 pm

          asmk saya akan mengerjakan umrah pada pertengahan bulan Januari 2014 dan bolih ke saya datang terus ke universiti islam madinah dan interview pada masa tersebut, apakah dokumen yang yang perlu saya bawa bersama, saya adalah pelajar tahfiz,

    • Firdaus Al-Athary permalink
      08/04/2012 11:11 am

      Mudah2an nama ana terpilih pada buln 9 tahun ini 2012.. ana dftar buln 11/2012.. muqabalah dgn syeikh di Malaysia dan dftr online.. InsyaAllah3 :-) Ameen~~~.. doakn ana haiyakumullah.

      • Firdaus Al-Athary permalink
        08/04/2012 11:12 am

        ***Mudah2an nama ana terpilih pada buln 9 tahun ini 2012.. ana dftar buln 11/2011.. muqabalah dgn syeikh di Malaysia dan dftr online.. InsyaAllah3 :-) Ameen~~~.. doakn ana haiyakumullah.

      • Suhail Bin Lukman permalink
        21/06/2012 9:12 am

        afwan akh,,,antum muqobalah dimalaysia? dimana tmpat muqblah trsbut?

  4. 22/09/2011 2:13 am

    bukan sebelum jan 2011 ke? ana pergi muqabalah april 2011.

    • mohamad firdaus permalink
      06/10/2011 9:19 am

      sape2 yg boleh bantu jawablah pertanyaan ana agar ALLAH bantu antum di akhirat kelak..

  5. ahmadfmf permalink
    24/09/2011 10:51 pm

    andai saya tidak terpilih,adakah saya perlu membuat permohonan yang baru?

  6. Anonymous permalink
    26/09/2011 8:38 pm

    belajar la elok2, ana pun x dpt….sesiapa yang terpilih adalah sangat bernasib baik

  7. Anonymous permalink
    26/09/2011 8:39 pm

    kalau yang univ ummul qura dan univ malik saud nak tengok kat mana kptsn nyer?

  8. 02/10/2011 9:59 am

    assalamualikum..blh bertnya bagaimana jika nk masuk ke university madinah

  9. Anonymous permalink
    03/10/2011 8:23 pm

    Kenapa hanya untuk pelajar lelaki sahaja??? Macamana dengan peluang untuk pelajar perempuan???

  10. Anonymous permalink
    04/10/2011 10:31 am

    setakat ni memang x ada untuk pelajar perempuan. Di Universiti Umm al-Qurra pun hanya dibuka kepada yang ada mahram atau suami yang menjadi pelajar.

    • 31/01/2013 12:38 pm

      assalamualaikum.. ana nak tumpang bertanye, Universiti Umm al-Qurra di makkah atau di madinah ye? di madinah ada tak universiti untuk akhowat? ana teringin belajar di sne…

  11. Baharudin Ali Bin Abdul Wahab permalink
    07/10/2011 7:17 am

    salam….saya Baharudin Ali dari KL,nak bertanya sya ada muqabalah di universiti madinah pada april 2011…..nak tahu saya terpilih ke tidak?

  12. Anonymous permalink
    07/10/2011 9:01 pm

    Baharudin, masa muqobalah, ada bagi no.rujukan x? atau borang online?

  13. wan naqi permalink
    09/10/2011 6:05 pm

    salam,,sya wan naqi,,,,bila dapat surat,,,,saya tak dpt lagi,,,,

  14. siti Hawwa permalink
    09/10/2011 11:00 pm

    Assalamualaikum warohmah…tumpang tnya..ada tak universiti islam di madinah untuk pelajar wanita..??

  15. Anonymous permalink
    10/10/2011 4:12 pm

    Wan Naqi : Setakat ni surat persatuan pelajar sudah sampai ke alamat pelajar (hubungi pihak persatuan jika belum sampai). Adapun isy;ar qabul dari universiti belum sampai lagi.

    Siti Hawwa : Universiti Islam Madinah setakat ni hanya kepada lelaki sahaja. Belum ada perancangan untuk dibuka kepada muslimat.

  16. siti Hawwa permalink
    19/10/2011 11:03 pm

    tm kasih krna maklumatnya…ermm..sy teringgin nk belajar lebih mendalam lg Agama Allah..

    • 09/12/2011 1:38 am

      siti hawwa : jika suami anda di Universiti Ummul Qura’ Makkah, insyaallah anda boleh belajar di universiti tersebut :-)

      • sairul permalink
        07/01/2012 3:16 pm

        assalamualaikum.. tumpang tanya, boleh terangkan maksud anda.. isteri boleh belajar sama ya

  17. lutfie permalink
    01/11/2011 11:31 pm

    salam…knpe surat dr u x smpi lg?bkn ke 2 mggu pas tarikh kuar nama?

  18. affendi permalink
    04/12/2011 9:11 am

    salam,ya akhi kareem..ana ada sdkit kemusykilan dan blh ana tny soalan?
    selepas kita dapat inform qobul dari uim , blh ke kita mohon tangguh utk ke madinah dalam tempoh 2-3 bulan untuk selesaikan urusan keluarga yang tak dapat dielakkan di mlysia?
    dan kita perlu mohon dengan siapa ye?
    harap akhi dapat reply mesej ni, ana ucapkan ribuan terima kasih diatas segala kesudian untuk menjawab kemusykilan ana ni..

    • affendi permalink
      08/12/2011 2:32 am

      maaf ya akhi, ana blm ade rezki lg.. kita same2 mohon pd allah agar shbt2 sekalian terpilih utk 1433/1434 nti. tima ksh byk2 akhi syazwan sbb sudi inform pd ana.

  19. Syazwan permalink
    06/12/2011 9:01 pm

    Wslm Affendi.

    -enta dapat tawaran UIM Madinah tahun ni?
    -Biasanya visa ni sah selama 90 hari, jadikan katakan visa keluar 11 Januari (sebagai contoh) , enta boleh je terbang@mendaftar ke Madinah sebelum 9 April. Jadi enta ada masa nak settle masalah tu.
    -sekirang enta terpilih, mohon untuk join group:
    http://www.facebook.com/#!/groups/123792624394735/

  20. pelajar UUAQ permalink
    15/12/2011 5:13 pm

    untuk permohonan ke umm al qura az zahir makkah sila ke laman permohonan universiti tersebut silakan. Tetapi , lambat sikit utk dpt jawapan nya . HArap maklum dan maaf.syukran

  21. arieff permalink
    28/12/2011 5:39 pm

    salam…

    insyaALLAH, ana bulan Jun 2012 akan mengerjakan umrah, jadi berniat utk pergi muqabalah di Jamiah Islamiah Madinah. Kalau blh ana nk tahu, bila result akan keluar, bulan berapa, sbb skrg masih lagi belajar, insyALLAH bulan Jun 2013 grad. Adakah sama dengan Jamiah Umm al-Qura…?

  22. rosdianah binti ibbah permalink
    22/01/2012 11:14 am

    SYABAS DAN TAHNIAH!! sy nk contohi lh..hehe..insyALLAH..

  23. abd rahim permalink
    02/03/2012 3:10 pm

    salam saya nak bertanya,saya dah buat pendaftaran online untuk universiti madinah pada april 2011..dan sya dapat borang untuk calon penerimaan tahun 2012-2013.tapi baru-baru ni saya cek balik dah bertukar untuk 2013-2014.kenapa ye?

  24. ahamdfmf permalink
    06/04/2012 4:28 pm

    untuk yang tidak terpilih, adakah perlu untuk buat permohonan baru?

  25. Muhammad sobri permalink
    29/04/2012 4:34 pm

    Assalamulaikum. Nama ana muhammad sobri. Nk tnya ni sesiapa yg berkenaan. Kalau taqdim thn ni. X dpt ker thn yg sama. Sbb spm pun baru bln lps keluar results. X boleh la nk apply thn lps.

  26. 04/05/2012 8:38 pm

    assalamualaikum,,,ana muhammad hanif,,,nk tanya pasal tarikh tmduga d uni islam madinah..ana dngar2 blan ramadhan ttup interview,,kalu lpas ramadhan bkak x??

  27. amirul permalink
    07/05/2012 7:07 pm

    salam…ana bru bwt isi on9 madinah bln4 arie2….nk taw ble bleh taw keputusan dpt or tidak???sempat x klu ana pi interview bln 7 nie utk permohonnan ana nie…mohon penjelasan syeikh kabir

  28. Anonymous permalink
    07/05/2012 10:04 pm

    Tahun ne 2012 punya permohonan bila kelua..

  29. mustaqim permalink
    28/05/2012 12:45 am

    salam..ana nak tanya pasal tawaran universiti ummul qura makkah 2012..dengar cerita keputusannya dah keluar tetapi ana tak tahu cmne nak check..mohon pertolongan sahabat yang tahu:)

  30. 930531085535 permalink
    10/06/2012 5:24 pm

    ana insyaAllah 5 julai nie bwt umrah….nk tanyer ade x sheikh utk ana wt muqabalah nnti antara 5 julai-17 julai?mohon penjelasan dr sheikh kabir

    • Anonymous permalink
      21/06/2012 11:18 pm

      syeikh, kalau buat muqabalah di madinah, bila2 pun boleh muqabalah, dia open setiap hari rasanya.

      • mamduh saffin permalink
        18/07/2012 2:46 pm

        Salam,nk tnye pasal name pelajar 1433/1434,ble kuar list name yg berjaya.Syukran,harap bole rep blik,

  31. 21/07/2012 1:38 pm

    assalaamu’alaikum w.r.t. ana ingin bertanya, ana dah buat pendaftaran permohonan online untuk ke universiti madinah pada bulan SEPTEMBER 2011.. jd bila agaknya result permohonan ana tu kluar pada tahun ini .??

  32. Anonymous permalink
    29/08/2012 4:41 pm

    assalam..
    nak tanya, kalau waktu spm, belajar d sekolah bukan aliran agama (ada subjek agama sahaja) dan tidak pernah mengambil subjek arab, ada ke program bahasa arab atau program lain yg ditawarkan di UIM..harap mendpt maklumbalas.Atau ada cadangan dari saudara, supaya niat nak belajar d sana dapat di makbulkan…tk

  33. dhila permalink
    16/10/2012 10:02 pm

    KAPAN PEMBERANGKATAN KE MADINAH MAHASISWA YANG LULUS TAHUN 2012-2013 YANG SUDAH MEMASUKKAN BERKAS DI JAKARTA?

  34. muhammad safwat b mohamed salleh permalink
    10/11/2012 1:25 am

    salam..ana muhammad safwat dr jb. boleey tnye, klau ktew xde bhase arb n syariah tp nk masuk ad peluang x? boley tawu interview thun nie bile?? atau da lepas?

  35. Anonymous permalink
    15/11/2012 2:40 pm

    tumpang tanya kalau on line nov 2012 bila dia pangil temuduga atau bila punya pengambilan

  36. Anonymous permalink
    20/11/2012 12:04 pm

    salam.. nak tanya adakah pelajar yg daftar di universiti madinah akan dapat biasiswa dari sana?

  37. farid wajdi permalink
    07/01/2013 4:57 pm

    tahun 2013 ini apa ada muqabalah.y di indonesia,,,???

  38. Anonymous permalink
    21/01/2013 2:50 pm

    tumpang tanya saya on line bln 4 th 2012 bilakah pangilan akan diumumkan

  39. أحمد البغدادي permalink
    12/02/2013 9:53 am

    assalamuaalikum saudara, blh saya bertanya, bg pelajar yang diterima di universiti madinah selewat lewatnya bilakah pelajar demikian harus berada di universiti

    ini kerana ujian semester pengajian terakhir saya berakhir pada pertengahan bulan november.

    oleh itu, adakah saya boleh diterima di univ demikian andainya saya lewat selama sebulan selepas mendapat qabul di universiti madinah ( واتمنى ذلك )

    minta pencerahan , barakallahu fik

  40. Anonymous permalink
    10/03/2014 3:19 pm

    salam….mcm mne nk daftar yeee????

  41. Anonymous permalink
    26/03/2014 3:15 pm

    assalam.. mcm mana dengan syarat kemasukan perlu ada STAM atau cukup lulusan SPM 2013

What are you thinking?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 163 other followers

%d bloggers like this: