Skip to content

Apa Selepas Haji?

05/09/2017

Musim haji untuk tahun ini hampir berakhir. Sebahagian besar hujjaj ke Baitullah sudah menyelesaikan ibadah haji mereka. Apabila selesai mengerjakan haji, ada satu perintah Allah yang tidak boleh diabaikan oleh para hujjaj. Iaitu berzikir mengingati Allah Taala.

Perintah ini dirakamkan dalam al-Quran:

فَإِذَا قَضَيْتُم مَّنَاسِكَكُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَذِكْرِكُمْ آبَاءَكُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِكْرًا

Maksudnya: “Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan amalan ibadat Haji kamu, maka hendaklah kamu menyebut-nyebut dan mengingati Allah (dengan membesarkanNya) sebagaimana kamu dahulu menyebut-nyebut (memuji-muji) datuk nenek kamu, bahkan dengan sebutan yang lebih lagi.” (Al-Baqarah, ayat 200).

Demikian juga dalam ibadah-ibadah lain, Al-Quran mengajar kita supaya selepas selesai mengerjakan ibadah, disambung dengan ZIKIR (sebut dan ingat) kepada Allah.

Surah al-Jumu’ah ayat 10 mengajar kita supaya selepas selesai solat Jumaat diteruskan dengan ZIKIR dengan sebanyak-banyaknya kepada Allah.

Surah al-Nisaa’ ayat 103 mengajar supaya selepas solat khauf (ketika perang), diteruskan dengan ZIKIR kepada Allah dalam apa jua keadan. Hadis-hadis sahih juga mengajar supaya selepas solat farhu, diteruskan dengan zikir kepada Allah.

Surah al-Baqarah ayat 185 mengajar supasa selepas selesai mengerjakan puasa sebulan, diteruskan dengan takbir kepada Allah yang merupakan salah satu zikir yang mulia.

Perintah ZIKIR selepas ibadah mengajar kita bahawa:

1) Zikir (sebut dan ingat) kepada Allah adalah ibadah yang sepatutnya menjadi rutin dan darah daging orang mukmin. Ibadah lain ada penghujungnya, tetapi zikir kepada Allah tiada penghujungnya.

2) Dalam mengerjakan sesuatu ibadah, jangan memikirkan ia hanya sekadar melepaskan kewajipan semata-mata sebagaimana hukum fiqah. Tetapi ia mesti disekalikan dengan penghayatan dan khusyuk kepada Allah, sehinggakan penghayatan kepada Allah berterusan selepas selesai ibadah, melalui zikir.

Orang yang melakukan sesuatu ibadah dengan menghadirkan khusyuk di hati akan mudah melakukan zikir selepas ibadah. Tetapi orang yang merasa bosan dan jemu dalam ibadahnya, jangan harap mereka akan berterusan mengingati Allah selepas ibadah.

3) Zikir (sebut dan ingat) kepada Allah selepas selesai ibadah mendidik kita mencontohi Rasulullah -sallallahu alaihi wasallam- yang diceritakan oleh Aisyah r.a. bahawa baginda sentiasa berzikir kepada Allah dalam apa jua masa.

Advertisement
No comments yet

What are you thinking?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: